De vreugde van het zijn
Vreugde en blijdschap vormen mogelijkheden om je open te stellen voor positieve ervaringen en plezierige emoties. Plezierige emoties werken als een buffer wanneer je op een gegeven moment problemen het hoofd moet bieden. Het gaat erom dat je je openstelt voor de afwisseling die het leven biedt. Vreugde en blijdschap zijn de basis voor vriendelijkheid. Jij kunt niet vriendelijk zijn als je niet op zijn minst een beetje vrolijk bent.

Een opgewekte houding is zonder twijfel een van de essentiële componenten van vreugde. Humor is verwant aan blijdschap en maakt ons creatiever. Wetenschappelijk is vastgesteld dat humor het afweersysteem versterkt, de bloeddruk verlaagt en spanningen reduceert. Voor mij is het maar de vraag is of we het zo analytisch moeten benaderen. Mark Twain sloeg de spijker op zijn kop toen hij zei dat het bestuderen van humor vergelijkbaar is met het plegen van vivisectie op een kikker – het eind van het liedje is dat je met een dode kikker zit. We hebben geen wetenschappelijke onderzoek nodig om te weten wat vreugde met je doet. De vraag is wel hoe krijgen we dat gevoel?

Soms maken wij het onze wereld lastig door te kritisch te zijn, het leven te serieus te nemen of zien we alleen wat er niet goed gaat in ons leven – alsof wij niet blij mogen zijn. Soms helpt het om de juiste vraag te stellen. Het is vreemd, maar het stellen van de vraag – wat maakt mij blij? - kan genoeg zijn.

Een optimistische levenshouding is belangrijk. Vreugde maakt onze relaties gemakkelijker, levenskrachtiger en mooier – wat wil je nog meer?
contactgegevens:

telefoon078 - 615 55 68
e-mailinfo@gzpsycholoogsmit.nl
documenten:

PDFbetalingsvoorwaarden NIP
PDFklachtenregeling NVGzP
PDFkwaliteitsstatuut 2019
PDFprivacyverklaring 2018
©2020 Elementary Design