Emoties, wat doe jij ermee?
“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”
Le Petit Prince

Zonder emoties zouden wij niet overleven. Het ervaren of opkomen van een emotie zet ons aan tot handelen, motiveert ons om dingen te doen of te laten. In een gevaarlijke situatie beweegt angst ons om weg te rennen of stil te zijn. Als we ons boos voelen, ervaren we de impuls om te vechten. Emoties betekent ook betrokken raken, verbinding hebben met onze relaties: de expressie van de emotie maakt de ander duidelijke dat er iets speelt wat belangrijk voor je is. Zonder emoties zou het leven geen dynamiek en levendigheid hebben. Emoties zijn daarom waardevol en kunnen een positieve beweging in gang zetten, maar kan ook leiden tot destructie, het kapotmaken van iets, iemand of een relatie. Een emotie die niet goed in banen wordt geleid kan veel leed veroorzaken.

Emoties zijn noodzakelijke bestanddelen van ieders leven, zijn vaak een onuitputtelijke bron van vreugde en geven het leven kleur en kracht, dus functioneel.

Het verschil tussen emotie en gevoel? Emoties zijn sterker en zetten ons aan tot actie, terwijl gevoelens meer kortstondig is en niet direct tot actie aanspoort zoals je koud, voldaan of moe voelen.

In de psychologie worden basisemoties beschreven als interesse, blijdschap, liefde, verbazing, schuld, walging, verdriet, schuld, schaamte, boosheid, en angst. Sommige mensen kunnen hun emoties makkelijker benoemen dan anderen. Dit komt onder meer omdat sommige mensen niet geleerd hebben woorden te geven aan wat zij voelen.

Emoties hebben invloed op onze lichamen, stemmingen, gedachten, reacties, gedrag, houding, dromen en verbeelding.

Het hart kan zich openen als het spreekwoordelijk breekt en daar zijn moed en bereidwilligheid voor nodig.
contactgegevens:

telefoon078 - 615 55 68
e-mailinfo@gzpsycholoogsmit.nl
documenten:

PDFbetalingsvoorwaarden NIP
PDFklachtenregeling NVGzP
PDFkwaliteitsstatuut 2019
PDFprivacyverklaring 2018
©2020 Elementary Design