Interesse hebben
Of we nu extravert of introvert zijn, interesse hebben in anderen, geeft meer voldoening en intimiteit in onze relaties. Als we ons openstellen zien we de ander als een toegang tot een nieuwe wereld, een weg naar groei. Bij elke ontmoeting laten we onszelf zien en dat kan spannend, gemakkelijk, spontaan of beangstigend zijn. Het blijft zoeken naar een teken, een glimlach, een woord dat de ander ook geïnteresseerd is.

Interesse hebben in een ander is een fundamenteel aspect van vriendelijkheid: waar interesse en contact is, is het hart. Je treft een houding aan die je het gevoel geeft dat de ander er is, de indruk dat jij voor hem of haar op dat moment belangrijk bent, dat je meetelt.

Interesse hebben is ook nieuwsgierig zijn – meer mogelijkheden ontwikkelen, nieuwe contacten leggen, het heeft en geeft waarde en betekenis. Contact maken en interesse hebben komen soms vanzelf, andere keren moet je er moeite voor doen. Sommige mensen maken moeilijker contacten dan anderen. Het enige wat we hebben is ons zijn. We laten onszelf zien, en dat is – hoe ongemakkelijk ook – precies wat het contact en interesse vergemakkelijkt. Een blik of glimlach kan ook veelzeggend zijn.

Interesse hebben in en betrokken zijn bij anderen maakt gelukkig en geeft wederzijds begrip. Bij een laaghangende balk en het plafond heeft ooit iemand het kaartje ‘aandacht’ gehangen, opdat mensen hun hoofd niet zouden stoten. We moeten niet vergeten dat het ook betekent ‘beschikbaar zijn’, ‘ zorgen voor’ en ‘luisteren naar’. Als dit tot op zekere hoogte in ons leeft en wij kunnen het meer bewust gaan leven, is het leven gewoon plezieriger.
contactgegevens:

telefoon078 - 615 55 68
e-mailinfo@gzpsycholoogsmit.nl
documenten:

PDFbetalingsvoorwaarden NIP
PDFklachtenregeling NVGzP
PDFkwaliteitsstatuut 2019
PDFprivacyverklaring 2018
©2020 Elementary Design